Chemiczne dodatki w żywności

Aby nadać produktom spożywczym określonych cech oraz właściwości zarówno chemicznych, jak i fizycznych stosuje się dodatki chemiczne do żywności, czyli substancje chemiczne, które nie są „normalnie” spożywane lecz są dodawane do żywności ze względów technologicznych. Wśród dodatków chemicznych możemy znaleźć substancje smakowo-zapachowe, które nazywa się mieszankami aromatyzującymi, barwniki do żywności, które odpowiadają za nadawanie koloru produktom oraz substancjom się w nich znajdujących, emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające, konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, środki nabłyszczające oraz słodzące, a także wszelkiego rodzaju środki pomocnicze.

 

Następnie, dodatki do żywności można podzielić na te pochodzenia naturalnego, identyczne z naturalnymi, które to wytworzone zostały przez człowieka lecz ich struktura jest identyczna, jak w przypadku dodatków naturalnych, a także dodatki pochodzenia sztucznego, które podobnie jak dodatki identyczne z naturalnymi, zostały wytworzone przez człowieka lecz nie posiadają one struktury związków występujących w naturze.

 

Możesz również polubić…